THEBEN gedoopt in Zeebrugge

https://www.loodswezen.be/lw/wp-content/uploads/2016/06/theben-150x150.jpg

Op vrijdag 3 juni 2016 mocht de haven van Zeebrugge het gloednieuwe postpanamax roro schip, THEBEN van Wallenius Wilhelmsen Shipping, verwelkomen bij haar eerste aanloop. Om 5.45 uur werd het schip door kustloods Patrick Mahieu bemand ter hoogte van Wandelaar Pilot Station.

Dit schip is het derde op rij van een reeks van acht nieuwe HERO (High Efficiency RORO) schepen. Het schip heeft een lengte van 200 meter, is 36,50 meter breed en kan tot 8000 ceu (car equivalent units) vervoeren. Bovendien is het vaartuig uitgerust met het laatste nieuwe uitlaatgasreinigingssysteem dat de zwavelemissies tot minder dan 0,1 procent reduceert. Door hun grote breedte hebben deze schepen iets minder diepgang, waardoor ze in functie van de toegankelijkheid een groter aantal havens kunnen aanlopen.

De loodsreis naar Zeebrugge verliep vlot en veilig. Rond 7.00 uur passeerde het vaartuig de havenstrekdammen. Twee sleepboten werden ingespannen en omstreeks 7.30 uur meerde het schip veilig af in de Pierre Vandammesluis. Vervolgens kon de doopvoorbereiding opgestart worden.

Op maandag 6 juni 2016 werd het schip plechtig gedoopt in de achterhaven van Zeebrugge in het bijzijn van onder meer de eigenaars en afgevaardigden van de haven van Zeebrugge. Na afloop van de ceremonie en van de cargo operaties heeft de THEBEN de haven van Zeebrugge verlaten. Om 21.00 uur heeft kustloods Paul Van Wezemael zich in de Pierre Vandammesluis aan boord aangemeld om veilig en vlot richting Wandelaar Pilot Station te vertrekken. De nieuw gedoopte telg THEBEN vertrok met de verse zegen van de meter naar nieuwe horizonten.